molware blogs

molware molware blogs molware blogging molware blogging blogs molware blogging molware blogs molware's blogging molware blogs
molware blogging molware blogs
molware blogging molware blogs
molware blogging molware blogs

My Links

Blog Stats

Archives

Post Categories

Wednesday, March 27, 2013 #

Rupert Sheldrake gebanned bij TED

Rupert Sheldrake is bij TED gebanned. Wat die ban precies inhoudt weet ik niet maar ik ben er toch blij om. Hij is een pseudowetenschapper, en in de pseudowetenschap barst het van de weirdo's die hun eigen krankzinnige theorie als waarheid verkondigen en daarbij alles wat naar wetenschap riekt achteloos verwerpen. Sheldrake is geen uitzondering, maar pakt de zaken wel slim aan. Hij is bekend met wetenschap, en dat is geen verrassing als je bent afgestudeerd in de biochemie, maar zijn methodes zijn feitelijk hetzelfde als die van andere pseudowetenschappers: de wetenschap attakeren, daarbij jezelf profileren als een rebel die zo heldhaftig is het op te nemen tegen de gevestigde orde, en vervolgens je pseudowetenschappelijke theorie poneren, die wel waar moet zijn omdat je immers toch zo een groot onafhankelijk denker bent. Sheldrake wekt door zijn genuanceerde manier van zich uitdrukken een indruk van redelijkheid, maar dit is niet meer dan schijn.
Ik hoorde voor het eerst van hem in Wim Kayzers zesdelige TV-serie Schitterend Ongeluk uit 1993 waarin ook zijn morfogenetische velden aan bod kwamen. De theorie kwam op mij over als onzin maar wel falsifieerbaar, en omdat Sheldrake dat zelf ook aangaf, gaf ik hem het voordeel van de twijfel. Hij was bereid om zijn theorie te testen en gaf ook aan hoe. Dat is wetenschap. Helaas had ie hem nog niet getest, maar dat was slechts een kwestie van tijd. Omdat ik de hele theorie als volstrekte onzin beschouwde wachtte ik er ook niet op en verloor hem uit het oog. Nu, 20 jaar later, kruisen onze wegen weer, en wat blijkt? Hij beweert nog steeds dat de theorie de moeite waard is om getest te worden. Heeft ie dat nu nog niet gedaan? We zijn 20 jaar verder. Ik kan die theorie in 1 dag testen. En de volgende dag opnieuw indien nodig. En zijn staartheorie ook. Hij is slim genoeg om een wetenschappelijke indruk te wekken door iedereen uit te dagen om deze tests uit te voeren en de resultaten naar hem op te sturen, maar vervolgens komt ie dan weer met vage conclusies. Dezelfde vermoeidheid die andere pseudowetenschappers me bezorgen voel ik bij hem ook. Praten heeft geen zin, en onderzoeksresultaten evenmin. Ik ken TED niet voldoende om te kunnen beoordelen of het terecht is dat ze hem eruit gegooid hebben, maar het frist de boel zeker op.

posted @ 4:32 AM | Feedback (0)