molware blogs

molware molware blogs molware blogging molware blogging blogs molware blogging molware blogs molware's blogging molware blogs
molware blogging molware blogs
molware blogging molware blogs
molware blogging molware blogs

My Links

Blog Stats

Archives

Post Categories

Engels als wereldtaal?

Mijn vorige blog, van 9 mei 2007, zou de indruk kunnen wekken dat ik de Engelse taal hoger aan sla dan al die andere Europese talen omdat het Engels slechts 1 bepaald lidwoord heeft. Dit is echter bepaald niet het geval: op alle andere punten is het Engels net zo miserabel als de rest. Neem bijvoorbeeld de werkwoordvervoegingen.

hele werkwoord verleden tijd voltooid
deelwoord
roll rolled rolled
dance danced danced
trip tripped tripped
chill chilled chilled


Makes sense, doesn't it?
Ja, maar bleef het maar zo...

hele werkwoord verleden tijd voltooid
deelwoord
hurt hurt hurt hmm, dat gaat nog wel...
let let let makkelijk!!
beat beat beaten What the f...?!
lead led led Sigh...

Tja, wat moet je daar nu weer mee...?

hele werkwoord verleden tijd voltooid deelwoord
sing sang sung hrmpf!
ring rang rung hmmm...


Maar...:

hele werkwoord verleden tijd voltooid
deelwoord
cling clung clung sigh.....
sling slung slung .....


En dan is er natuurlijk ook nog:

hele werkwoord verleden tijd voltooid
deelwoord
bring brought brought AAHRG!!


En zo kan ik nog wel even doorgaan, want geloof me, er zijn er een heleboel...
Ik zal deze blog niet bevuilen met een lijst, maar voor de liefhebber: Onregelmatige Engelse werkwoorden En dan is er nog een kleinigheidje. Een enkele keer moet je hetzelfde woord in een andere tijd namelijk anders uitspreken:

hele werkwoord verleden tijd voltooid
deelwoord
read read read


In het hele werkwoord 'read' wordt de 'ea' uitgesproken als in 'beat' en 'need', maar zowel in de verleden tijd als in de voltooide tijd van 'read' worden deze letters uitgesproken als in 'get' en 'red'. Logisch toch? En nu we toch bezig zijn: In 'bear' worden deze letters weer anders uitgesproken, namelijk zoals in de Nederlandse woorden 'zeer' en 'peer'. Er is zelfs nog een 4e manier. In 'learn' klinken ze als in 'burn' en 'turn', maar ik zal er over ophouden. Er valt toch weinig positiefs over te zeggen.

De kern van het betoog is duidelijk: Zoiets kun je niemand aandoen. Ook het Engels is duidelijk niet geschikt als wereldtaal.

En hoe zit dan dan met het Ido? Simpel, je vormt de stam door de laatste 2 letters van het hele werkwoord eraf te knippen (hele werkwoorden eindigen altijd op 'ar'), je plakt er 'is' aan en je hebt de verleden tijd, klaar!

hele werkwoord verleden tijd
scribar scribis
dansar dansis


Etcetera... Aantal uitzonderingen:0
Het voltooid deelwoord ligt iets ingewikkelder, maar ook hier geldt: duidelijke regels en geen uitzonderingen. Op school moest ik voor Engels die lijsten met zogenaamde 'sterke' werkwoorden (een betere benaming zou zijn 'onregelmatige werkwoorden') stomweg in mijn hoofd zien te proppen. Stel je toch eens voor dat we in plaats daarvan Ido zouden hebben kunnen leren. Wat zouden we hard gelachen hebben om die stunteltalen...

En voor de HTML-ers onder ons: zoals je ziet is de 3e tabel, van in totaal 7, niet rood. Ik snap werkelijk niet waarom, maar als jij het wel weet hou ik me van harte aanbevolen. Helemaal grappig wordt het als je met tussenpozes van enkele secondes de pagina refresht. Het kan een klik of 10 duren, maar dan verandert tabel 2 zo nu en dan van kleur.

posted on Wednesday, May 23, 2007 5:37 AM

Feedback

# re: Engels als wereldtaal? 11/27/2007 3:14 PM jasper

hier moet ik een verslag voor school van maken!!!

# re: Engels als wereldtaal? 11/27/2007 3:15 PM jasperferrari

maar tis wel een saai onderwerp

# re: Engels als wereldtaal? 5/28/2008 9:36 AM HTML-er

Plaats van deze tabel de </font> voor de </i> en het is in orde.

# re: Engels als wereldtaal? 9/17/2008 1:04 AM LH

Het gaat hier niet om onregelmatige werkwoorden, maar om sterke werkwoorden en zijn zo regelmatig als het maar kan. Het aantal werkwoordgroepen is vele malen hoger (ik geloof dat er 6 groepen zijn) terwijl het Engels bij de zwakke werkwoorden maar 1 groep kent en Nederlanders niet eens weten dat ze twee groepen zwakke werkwoorden hebben. Onregelmatige werkwoorden zijn werkwoorden als 'to be' en het Nederlandse 'zijn', werkwoorden waarvan ook de vorm veranderd naar de persoon en er in diezelfde taal eigenlijk geen vergelijkbare werkwoorden bestaan. De sterke werkwoorden zijn een overblijfsel van een uitgebreid systeem met vele regelmatige werkwoordsoorten zoals die in vele moderne talen, maar ook oude talen, nog steeds bestaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Latijn waar je, onder andere, werkwoorden op -ire en -are hebt, denk aan het Frans waar je werkwoorden op -er en -re hebt of het Fries waar je werkwoorden op -e en -je hebt. Aan het werkwoord zelf kun je zien welke vervoeging je moet gebruiken en dit is bij sterke werkwoorden in het Nederlands en Engels nog steeds zo.

Kunsttalen zijn een slecht alternatief voor natuurlijke talen omdat ze natuurlijke talen en culturen geweld aan doen en zowel politiek als linguïstiek enorm gekleurd zijn. Door bijvoorbeeld veel woorden of structuren aan grote talen als het Engels of het Latijn te ontlenen worden culturen en taal die genegeerd blijven nogmaals gewezen op hun ondergeschiktheid en vaak ook minderwaardigheid. Kunsttalen zijn ethisch onverantwoord.

In plaats van het pleiten voor het gebruik van een taal zonder enig fundament en waarbij je bij het spreken niet hoeft na te denken kun je je energie beter investeren in het leren van een taal en het op niveau gebruiken van die taal wat mogelijk is geworden doordat je bij het leren van die taal over die taal nagedacht hebt.

Een kind van acht jaar kan ook heel goed een stukje schrijven waarvan de strekking iets is als: "moet je zien hoe moelik dit engels is man. slaat gwoon nerregens meer op. kun je beter ido leren want dan hoev je niedt meer na te dengken."

Een goede taalkundige houdt zich niet bezig met het aanprijzen van kunsttalen door middel van het ridiculiseren van andere talen, maar stelt een taal en de variëteit van talen op prijs en vindt het interessant om daar meer van te weten te komen.

Post Comment

Title  
Name  
Url
Comment   

ATTENTION: the code you need to copy is CaSe SeNsItIvE and is required to prevent spam.
Enter the code you see: