molware blogs

molware molware blogs molware blogging molware blogging blogs molware blogging molware blogs molware's blogging molware blogs
molware blogging molware blogs
molware blogging molware blogs
molware blogging molware blogs

My Links

Blog Stats

Archives

Post Categories

Gudrun Ensslin, Andreas Baader & Jan-Carl Raspe

Gisteren was het alweer 30 jaar geleden dat Jan-Carl Raspe, Gudrun Ensslin en Andreas Baader hun laaste adem uitbliezen. Alledrie waren ze lid van de stadsguerrilla RAF, oftewel de Rote Armee Fraktion, en alledrie pleegden ze zelfmoord, aldus de Duitse autoriteiten. Hoe geloofwaardig is deze verklaring eigenlijk? Laten we eens naar de omstandigheden kijken.

5 September 1977
Het RAF-Kommando 'Siegfried Hausner' ontvoert Hanns-Martin Schleyer, ex-SS-er en voorzitter van de Duitse werkgeversorganisatie. Zijn 5 begeleiders (een chauffeur en 4 lijfwachten) werden allen gedood. Gezien de zware beveiliging wist ie blijkbaar goed dat ze een oogje op hem hadden. In ruil voor zijn vrijlating eiste het Kommando de vrijlating van maar liefst 11 RAF-leden. De Duitse regering ging hier begrijpelijkerwijze niet op in.

13 Oktober 1977
Het uit 4 Palestijnen bestaande SAWIO-Kommando 'Martyr Halimeh' kaapt een vliegtuig van de Duitse Lufthansa en onderstreept de doelstellingen van het RAF-Kommando. SAWIO staat voor 'Struggle against world imperialism'. De Duitse regering zit met de handen in het haar.

18 Oktober 1977
De Duitse Kommando-eenheid GSG-9 van de Bundesgrenzschutz valt het vliegtuig in Somalie aan en overmeestert daarbij uiteraard moeiteloos de 4 gijzelnemers. Slechts 1 van hen overleeft de aanval. Geen van de passagiers werd tijdens deze actie gedood of zelfs maar verwondt, de piloot was al eerder gedood. Dit was goed afgelopen voor de Duitse autoriteiten, maar nog steeds zaten ze met een groot probleem. Wanneer zou de volgende aktie om de RAF-kopstukken vrij te krijgen plaatsvinden? Het zou prettig zijn om de RAF het motief te ontnemen... Maar hoe... Vrijlating was geen optie.

19 Oktober 1977
Het is zeer betreurenswaardig maar Jan-Carl Raspe is heden morgen dood in zijn cel aangetroffen. De doodsoorzaak is zelfmoord. En heel toevallig is Gudrun Ensslin heden morgen ook dood in haar cel aangetroffen. De doodsoorzaak is wederom zelfmoord. En, het is haast niet te geloven, maar heden morgen is toevallig ook Andreas Baader dood in zijn cel aangetroffen, en, je houdt het niet voor mogelijk, maar de doodsoorzaak is wederom zelfmoord! Is dat niet toevallig? Nog curieuzer is dat zowel Jan-Carl als Andreas zich met een kogel door het hoofd geschoten hadden.

Tja, dan sta je wel even raar te kijken... Wordt ons werkelijk gevraagd te geloven dat deze gevangenen met geladen wapens rondliepen in hun cel? En die dan ook nog eens gebruikten om zichzelf van het leven te beroven? Niet alleen betreft het de zwaarst bewaakte gevangenis van Duitsland, maar deze gevangenis werd ook nog eens speciaal gebouwd voor RAF-leden. Daar komt geen mug onopgemerkt naar binnen. Blijkbaar gingen de Duitse autoriteiten er sowieso niet van uit dat hun verklaring geloofd zou worden, want ze deden niet bepaald hun best om de zaak goed op te zetten. Toen de moeder van Andreas op een foto zag hoe hij in zijn cel werd aangetroffen zei ze: 'Toch merkwaardig dat hij zich heeft neergeschoten met zijn rechterhand? Mijn zoon was immers linkshandig.' Ook merkwaardig was dat de kogel het lichaam niet binnendrong in zijn mond of in zijn slaapstreek, maar in zijn nek. Geen voor de hand liggende manier om zelfmoord te plegen, zou je zeggen. En nog merkwaardiger was dat uit het technisch onderzoek bleek dat dit gebeurd was op 30 a 40 centimeter afstand, zodat alles wijst op een ordinair nekschot. Of was het toch een knap staaltje van acrobatische zelfmoord met een in de Mannheim-gevangenis binnengesmokkeld pistool? Wie zal het zeggen... De Duitse Wiki kent in ieder geval geen twijfel: 'Heute gilt die Selbstmordtheorie als bewiesen.'

posted on Friday, October 19, 2007 5:55 AM

Feedback

# re: Gudrun Ensslin, Andreas Baader & Jan-Carl Raspe 4/7/2008 4:27 PM Kretek

De klassenstrijd bestaat natuurlijk in een politiek zo gevoelige wetenschap als de geschiedschrijving. De 'Duitse Wiki' is uiteraard een orgaan van het officiële Duitsland, de BRD.
Er is de geschiedenis zoals die is geweest. En er is de weerslag, of beter de weergave daarvan in de geschiedschrijving zoals een staat zich dat gaarne wenst. De 'geschiedenis als gewenst'. (En er zijn allicht de alternatieve geschiedschrijvingen, maar dit terzijde)
Het behoeft geen betoog dat die officiële historie veel invloed uitoefent, ook op andere terreinen, zoals de journalistiek. Het colportagewerk van Stefan Aust (in zichzelf al gebaseerd op politiedocumenten) bevestigt dus de staatsversie, én vormde voor lange tijd zelf de basis voor haast alle publicaties, films maar ook documentaires over de Westduitse revolutiepoging vd RAF.
Het enige werk (het is een echte criminalistieke studie) dat wetenschappelijk met de Nacht van Stammheim omgaat, is een werk van Karlheinz Weidenhammer, 'Selbstmord oder Mord?'. Het is uiteraard allang niet meer in de handel (uitgekomen 1987).
Laat ik afsluiten door te herinneren, dat men in West-Dld een boete van ik meen DM1000,- kreeg als een Polizist hoorde, dat je de zelfmoordversie betwijfelde of aanviel. "Verunglimpfung des Staates" !

# re: Gudrun Ensslin, Andreas Baader & Jan-Carl Raspe 2/8/2011 1:23 PM André de Hooge

Sedert 1991 heb ik heel veel over de Baader - Meinhofgroep gelezen; de groep wist waarvoor ze stonden, ze hadden duidelijke standpunten en wilden die doelen bereiken!!

Ik sta echter in zijn geheel niet achter de (bom)aanslagen die ze pleegden waarbij onschuldigen werden gedood.

Baader, Meinhof, Ensslin, Raspe en Meins werden gearresteerd in 1972; een jarenlang proces volgde.

Holger Meins stierf aan de gevolgen van een hongerstaking in november 1974. Ulrike Meinhof verhing zich op 9 mei 1976 in haar cel, Gudrun Ensslin zou hetzelfde doen op 18 oktober 1977 terwijl Baader en Raspe een pistool gebruikten om zich van het leven te beroven!!!

De DVD uit 2008 (Der Baader - Meinhof Complex) vind ik steengoed!!!

Post Comment

Title  
Name  
Url
Comment   

ATTENTION: the code you need to copy is CaSe SeNsItIvE and is required to prevent spam.
Enter the code you see: