molware blogs

molware molware blogs molware blogging molware blogging blogs molware blogging molware blogs molware's blogging molware blogs
molware blogging molware blogs
molware blogging molware blogs
molware blogging molware blogs

My Links

Blog Stats

Archives

Post Categories

Hans Ree over Vladimir Kramnik

Er was een boel gebeurd op mijn werk, maar toen ik eindelijk tijd had om even de krant te lezen sloeg ik hem meteen open op de twee na laatste pagina van het 'Etcetera'-gedeelte: de schaakrubriek van Hans Ree, de man die me zo dikwijls amuseert met grappige anecdotes, maar me haast evenzo vaak irriteert door de namen van de spelers te bedekken met de beroemde mantel der liefde, zelfs als het om relatief onschuldige voorvallen gaat. Kortom, ik vind dat hij te ver gaat in zijn correctheid.
Maar wie schetst mijn verbazing toen ik deze kop las: 'Boeddhist met een groot ego'. En de intro-tekst handelt over 'het masker van Kramnik'. Kramnik met een masker en een groot ego? Wat nu weer?? Gelukkig wist ik dat die woorden door de redactie bedacht zouden kunnen zijn en niet door Hans Ree zelf, maar mijn nieuwsgierigheid naar de inhoud van het stukkie was uiteraard wel gewekt.
Hierin beticht Hans hem van het doen van 'onprettige uitspraken' over Anand in de Russische krant Izvestia, en daarmee doelt hij op het feit dat Kramnik vindt dat het wereldkampioenschap in een matchvorm gespeeld behoort te worden en niet in een toernooivorm. In de eerste plaats vind ik het vreemd dat Hans dit uit een Russische krant moet vernemen, want hetzelfde staat namelijk ook in het vooraanstaande schaakmagazine 'New in Chess'. En zelfs ruim voor aanvang van het toernooi had Kramnik zich al op die manier uitgelaten. Helemaal niets persoonlijks naar Anand toe dus, integendeel, ik vind het juist bewonderenswaardig hoe Kramnik enerzijds gewoon open en eerlijk over zijn gevoelens is, en anderzijds volledig correct is naar Anand toe. Hij geeft hem alle waardering die hij verdient en vecht zijn wereldtitel geen moment aan. Alleen het gevoel is er niet, en gevoelens laten zich nu eenmaal niet bevelen. Dus waarom dan toch zo'n artikel van Hans? Stemmingmakerij? Mag hij Kramnik niet? Of is het zijn spel? Het zou Hans sieren als ie er in een volgend artikel op terug zou komen.
Persoonlijk ben ik het overigens met Kramnik eens. In een toernooi kunnen spelers die zelf geen kans (meer) maken op de titel toch een beslissende rol spelen.

posted on Sunday, November 11, 2007 7:37 AM

Feedback

No comments posted.