molware blogs

molware molware blogs molware blogging molware blogging blogs molware blogging molware blogs molware's blogging molware blogs
molware blogging molware blogs
molware blogging molware blogs
molware blogging molware blogs

My Links

Blog Stats

Archives

Post Categories

Betutteling in de schaaksport

Betutteling, in mijn vorige blog kwam het al aan bod en ook in die van juli. En nu moet ik helaas concluderen dat zelfs de schaakwereld ermee geinfiltreerd wordt, maar laat ik bij het begin beginnen: de Olympiade van Dresden 2008. De eerste 4 ronden waren me ontgaan en de partij tussen Naiditsch en Kramnik uit de 5e ronde was de allereerste die ik naspeelde. Na 25 zetten ontstond de volgende stelling:
Kramnik

Naiditsch

Wit aan zet.

Vanwege de ongelijke lopers en de volledig symmetrische pionstruktuur is deze stelling potremise. Tot mijn verbazing speelden de heren echter door. Eigenwijsheid? Spanningen tussen de spelers? Trots?
25.Ld4, a6
26.Te5, Tfe8
27.Txe8, Txe8
28.Le3

Kramnik

Naiditsch

Zwart aan zet.

Dit begint werkelijk belachelijk te worden. Ik keek naar de zetnummers en kreeg een donkerbruin vermoeden. Als de heren op de 31e zet tot remise zouden besluiten dan zou mijn vermoeden bevestigd worden. Met spanning wachtte ik de 30e zet af.

28..., Td8
29.f3, f6
30.Kf2, Kf7
31.h4
remise

Ja hoor. De spelers mochten wegens het toernooireglement niet eerder remise aanbieden. Met dit verbod zijn de laatste paar jaar al verschillende toernooien gespeeld, maar dat waren particuliere toernooien. Daar kun je gevraagd worden om verkleed als Sinterklaas achter het bord plaats te nemen. De Olympiade echter wordt gespeeld onder auspicien van de FIDE, de wereldschaakbond, en je zou verwachten dat ze daar de elementaire regels van het schaakspel in acht nemen. Uiteraard heb ik nog naar de toernooireglementen gezocht op de rommelige en commerciele toernooiwebsite, maar vond niks. Wie het proberen wil, die wens ik veel geluk: Schaakolympiade 2008 En laat het me alsjeblieft weten als je ze vindt.
Toevallig vond ik een verwijzing naar de 30-zetten-regel in een prominent op de startpagina van de toernooiwebsite aanwezige link naar een interview met niemand minder dan de tweede-bord-speler van Bosnia & Hercegovina: Borki Predojevic en de derde-bord-speelster van het damesteam van eveneens Bosnia & Hercegovina: Mira Dedijer.
Ik citeer:
PD: What do you think about the new rules like “no draw before move 30”?
BP: I think it is in some way very interesting – when I play very strong players and we run into a position where my opponent does not feel very comfortable he would have offered a draw in the past and normally I would have to agree on that. Now he cannot offer the draw and has to keep on playing, this is really very interesting!
Een redenering uit het jaar nul natuurlijk, waarom zou hij remise aan 'moeten' nemen? Maar dat terzijde. Waar het om gaat is dat spelers geen puntendeling overeen mogen komen zodra ze de stelling daar rijp voor achten. Zogenaamd om korte remises te vermijden. Naadloos past deze betutteling in de maatschappelijke tendens van de laatste jaren om alles met meer regelgeving af te willen dwingen. 'Wij zullen die obstinate grootmeesters wel eens even leren wat vechten is!', zo hoor je de organisatoren denken. What's next? Geen stukken ruilen voor de tiende zet?

Tenslotte, mocht je je afvragen waarom er geen link naar een interview met een topschaker op de startpagina van de website staat, maar wel een met de tweede en derde bordspelers van Bosnia & Hercegovina dan kan een foto verhelderend zijn. Dit is bijvoorbeeld Mira:



Mira Dedijer

posted on Wednesday, November 19, 2008 11:14 AM

Feedback

No comments posted.