molware blogs

molware molware blogs molware blogging molware blogging blogs molware blogging molware blogs molware's blogging molware blogs
molware blogging molware blogs
molware blogging molware blogs
molware blogging molware blogs

My Links

Blog Stats

Archives

Post Categories

Tuesday, April 23, 2013 #

Koe in Amsterdam

Zojuist is een koe, die de naam Els heeft gekregen, gedeporteerd van een gevangenenkamp uit Noord Brabant naar een gevangenenkamp in Amsterdam vlak bij de van Gendthallen. Tot ergernis van haar omgeving loeit Els al 3 dagen luidruchtig. De reden hiervan is dat ze haar 5 maanden oude kalf heeft moeten achterlaten. Toch is Els' geloei om haar kalf niet het enige issue dat de arme buurtbewoners bezighoudt: 'Ik vind het ook niet goed voor kleine kinderen, want die zien dus die koe, en die zien die varkentjes, en dan hebben we hier straks over een paar maanden een barbeque en dan moet je dus als moeder gaan uitleggen dat die koe die daar zo gezellig stond met die varkentjes opeens op die barbeque ligt.'

posted @ 12:32 PM | Feedback (0)

Wednesday, April 17, 2013 #

Kroning 2013

Koninginnedag 1980:


Programma Koninginnedag 30 april 2013 op het Oranjeplein


10.00 - 10.30: Opening door de Coevordse Blaaskapel 'het Luchtgezelschap'
10.30 - 11.00: Toespraak en hartelijk woord van welkom door de burgemeester van Amsterdam.
11.00 - 12.30: Traditioneel koekhappen.
12.30 - 13.30: Inspirerende toespraak van de wethouder Burgerzaken van de Oranjevereniging Zierikzee.
13.30 - 14.30: Inzegening en dankbetuiging door de dominee van de Hoogekerk.
14.30 - 15.00: Protestactie tegen de monarchie door het Republikeins Genootschap met Limburgse kersenvla.
15.00 - 16.30: Oekrainsche balletgezelschap Siroje.
16.30 - 17.30: Altijd weer spannend zaklopen met Ron Brandsteder.
17.30 - 19.00: Koffie met heerlijk appelgebak.
19.00 - 20.30: Superoptreden van de Toppers.
20.30 - 21.00: Knallende afsluiting met vuurwerk.

posted @ 11:33 PM | Feedback (0)

Monday, April 15, 2013 #

Kandidatentoernooi Londen, 2 weken later en nog steeds ziek.

Vandaag is het 2 weken geleden dat Magnus Carlsen tot winnaar werd uitgeroepen van het kandidatentoernooi in Londen op grond van de uit het voetbal afkomstige '3 puntenregel'. Zoals te verwachten viel werd deze regel massaal verguisd, Gert Ligterink noemde hem zelfs idioot. En terecht. Moeten we dan allemaal flutpartijen gaan afleveren door als gekken op winst te gaan spelen? De match tussen Carlsen en wereldkampioen Anand is geplanned in november in India, maar voor mij is het moeilijk om een wereldkampioenschap serieus te nemen waarin een overwinning en een nederlaag hoger worden aangeslagen dan 2 remises. Aan de slechte lezer wil ik nog kwijt dat ik Magnus Carlsen niets kwalijk neem en hem ook niets misgun. Ook hij is immers slachtoffer, want de onzinnige 3-puntenregel ontnam hem de kans het kandidatentoernooi op een waardige manier te winnen. Als hij Vladimir Kramnik in een play-off zou hebben verslagen zouden we hem als de terechte uitdager van Anand beschouwen.

posted @ 5:33 PM | Feedback (0)

Monday, April 01, 2013 #

Candidates London 2013

Het kandidatentoernooi in London 2013 zit erop. Wat een van de mooiste toernooien van deze jaren zou hebben kunnen zijn is verpest door de reglementen. Om precies te zijn, door de regel die bepaalt dat bij gelijk eindigen de speler die de meeste partijen heeft gewonnen tot winnaar verklaard wordt. Oftewel, zoals Nigel Short terecht opmerkte: de speler die de meeste partijen heeft verloren. De gedachte hierachter is duidelijk: het aanwakkeren van de vechtlust. Hiermee gaat de FIDE echter buiten haar boekje. Het is aan organisatoren van particuliere toernooien om regels te verzinnen die bedoeld zijn om de vechtlust aan te wakkeren, zoals bijvoorbeeld de '30-zettenregel', maar niet aan de FIDE. Toen bij de wereldkampioenschappen voetbal in 1994 het sommetje ' 1+1=3' werd ingevoerd gold bij het schaken nog steeds '0.5 + 0.5 = 1', en gelukkig maar. Tot 2013. De scores van Magnus Carlsen en Vladimir Kramnik zijn gelijk, met allebij 8.5 uit 14, maar zoals George Orwell het zou zeggen, de punten van Magnus zijn 'more equal'.

posted @ 9:23 PM | Feedback (0)

Wednesday, March 27, 2013 #

Rupert Sheldrake gebanned bij TED

Rupert Sheldrake is bij TED gebanned. Wat die ban precies inhoudt weet ik niet maar ik ben er toch blij om. Hij is een pseudowetenschapper, en in de pseudowetenschap barst het van de weirdo's die hun eigen krankzinnige theorie als waarheid verkondigen en daarbij alles wat naar wetenschap riekt achteloos verwerpen. Sheldrake is geen uitzondering, maar pakt de zaken wel slim aan. Hij is bekend met wetenschap, en dat is geen verrassing als je bent afgestudeerd in de biochemie, maar zijn methodes zijn feitelijk hetzelfde als die van andere pseudowetenschappers: de wetenschap attakeren, daarbij jezelf profileren als een rebel die zo heldhaftig is het op te nemen tegen de gevestigde orde, en vervolgens je pseudowetenschappelijke theorie poneren, die wel waar moet zijn omdat je immers toch zo een groot onafhankelijk denker bent. Sheldrake wekt door zijn genuanceerde manier van zich uitdrukken een indruk van redelijkheid, maar dit is niet meer dan schijn.
Ik hoorde voor het eerst van hem in Wim Kayzers zesdelige TV-serie Schitterend Ongeluk uit 1993 waarin ook zijn morfogenetische velden aan bod kwamen. De theorie kwam op mij over als onzin maar wel falsifieerbaar, en omdat Sheldrake dat zelf ook aangaf, gaf ik hem het voordeel van de twijfel. Hij was bereid om zijn theorie te testen en gaf ook aan hoe. Dat is wetenschap. Helaas had ie hem nog niet getest, maar dat was slechts een kwestie van tijd. Omdat ik de hele theorie als volstrekte onzin beschouwde wachtte ik er ook niet op en verloor hem uit het oog. Nu, 20 jaar later, kruisen onze wegen weer, en wat blijkt? Hij beweert nog steeds dat de theorie de moeite waard is om getest te worden. Heeft ie dat nu nog niet gedaan? We zijn 20 jaar verder. Ik kan die theorie in 1 dag testen. En de volgende dag opnieuw indien nodig. En zijn staartheorie ook. Hij is slim genoeg om een wetenschappelijke indruk te wekken door iedereen uit te dagen om deze tests uit te voeren en de resultaten naar hem op te sturen, maar vervolgens komt ie dan weer met vage conclusies. Dezelfde vermoeidheid die andere pseudowetenschappers me bezorgen voel ik bij hem ook. Praten heeft geen zin, en onderzoeksresultaten evenmin. Ik ken TED niet voldoende om te kunnen beoordelen of het terecht is dat ze hem eruit gegooid hebben, maar het frist de boel zeker op.

posted @ 4:32 AM | Feedback (0)

Wednesday, March 13, 2013 #

Onthoofdingen of slechts een vuurpeleton?

'Saudi-Arabie onthoofdt zevental', aldus pagina 130 van NOS-teletekst, alwaar verder doodleuk wordt vermeldt dat ze in Abha zijn doodgeschoten door een vuurpeleton. Dat klinkt al een stuk beschaafder, maar ik vraag me af hoe het mogelijk is dat er bij de heren en dames van NOS-teletekst geen waarschuwingslampje gaat branden wat aangeeft dat er iets niet klopt. Hopend op opheldering haal ik de NRC uit de brievenbus en daar is weer sprake van een onthoofding. Er wordt hier geen melding gemaakt van een vuurpeleton, dus los van de vraag of de berichtgeving juist is, is ie tenminste niet inconsistent. Straks maar even naar het journaal kijken. Gezien de gretigheid waarmee ze daar Arabische landen als barbaars afschilderen verwacht ik dat, vooral als het daadwerkelijk om onthoofdingen gaat, het wel getoond zal worden.

posted @ 6:13 PM | Feedback (0)

Tuesday, February 26, 2013 #

Heel veel pixels

Iedere keer als ik mijn computer aanzet denk ik aan het feit dat het aantal pixels op mijn monitor zoveel hoger is dan het aantal dagen in een mensenleven. Stel je zou vanaf je geboorte iedere dag een pixel inkleuren, hoeveel monitors zou je dan nodig hebben? Intuitief zou ik misschien een schatting doen van 8 tot 10 monitors van gemiddelde grootte. Een eenvoudig rekensommetje laat echter een heel ander getal zien. Mijn monitor, een Prolite E2403WS van Ilyama heeft een resolutie van 1920 bij 1200, wat misschien iets boven gemiddeld is, maar niet veel, echter dit komt overeen met 2.304.000 pixels (en dan heb ik het nog niet eens over de subpixels waaruit ieder pixel is samengesteld), en dit komt dan weer overeen met maar liefst 6.308 jaar. Slik. Toen stonden er nog geen piramides in Egypte. Sterker nog, als God op het moment dat hij zo vriendelijk was om de aarde te scheppen, in het jaar 3761 voor Christus, hij eveneens alvast een Prolite E2403WS van Ilyama zou hebben geschapen, en iedere dag een pixel zou hebben ingekleurd, dan zou hij anno 2013 nog steeds 535 jaar te gaan hebben. Wat kan intuitie toch misleidend zijn.

posted @ 4:55 AM | Feedback (0)

Monday, October 08, 2012 #

Vrouw zoekt boer

Het moet ongeveer een jaar geleden geweest zijn dat ik op mijn werk opschepte dat ik de enige nederlander was die nog nooit het populaire TV-programma 'Boer zoekt vrouw' had gezien. Mis poes! Maar liefst 2 mensen antwoordden dat ze het eveneens nog nooit hadden gezien. Dat waren er dus al 3 in heel Nederland. Helaas is dat aantal vandaag verlaagd. Ik heb 'het' gezien en ik vond de de wreedheid shockerend. Een alleenstaande boer geeft te kennen dat hij wel eens een vrouw zou willen hebben. Talloze vrouwen klimmen in de pen en sturen hem een brief. Mijnheer de boer neemt de post door, bekijkt wat foto's en laat de meest aantrekkelijke dames langskomen. Met drieen tegelijk, anders kost het te veel tijd. Uiteindelijk blijft er van alle belangstellenden natuurlijk slechts maximaal een over en de rest wordt vriendelijk bedankt. De reacties van de afgewezen vrouwen laten zich raden: tranen met tuiten, bitcherige opmerkingen, etcetera etcetera. En alles is echt.
De formule van dit programma vind ik overigens geniaal: het biedt ons precies wat we willen zien en het kost geen drol. Alleen de titel klopt niet. Het is niet de boer die op zoek is naar een vrouw, het zijn de vrouwen die massaal op zoek zijn naar de boer. Het zijn de vrouwen die zich uit het hele land naar de boerderij begeven om zich tussen de andere vrouwen te mogen verdringen om de aandacht van de boer. En mijnheer de boer zelf? Die zit achterover leundend in zijn lekkerste stoel en kiest slechts uit.
Mijn vriendin vertelde me dat ze zich altijd afvraagt welke van de vrouwen het best bij de boer past. Bij mij kwam deze vraag geen moment op. Een andere vraag drong zich daarentegen sterk op: hoeveel zelfrespect hebben de vrouwen die aan dit programma meedoen eigenlijk?

posted @ 4:10 AM | Feedback (2)

Thursday, June 28, 2012 #

Vereniging Martijn verboden

De in 1982 opgerichte vereniging Martijn bestaat niet meer. Ondanks het grondwettelijk vastgelegde recht op vereniging werd Martijn vandaag, 27 juni 2012, verboden verklaard en opgeheven. Nu is het natuurlijk al lang bekend dat het recht op vrijheid van vereniging in Nederland niet meer is dan een wassen neus, maar het blijft moeilijk om te begrijpen waarom de ene vereniging mag blijven en de andere niet.

Artikel 8 van de nederlandse grondwet:
'Het recht tot vereniging wordt erkend. Bij de wet kan dit recht worden beperkt in het belang van de openbare orde.'

De enige reden waarom in Nederland een vereniging verboden mag worden is dus verstoring van de openbare orde, en deze reden is in het geval van Martijn dan ook aangegrepen, wat toch enige verbazing wekt omdat je zou denken dat bijvoorbeeld supportersverenigingen van de grote landelijke voetbalclubs toch ook niet bepaald vrijuit gaan als we het hebben over verstoringen van de openbare orde? Zou hier sprake zijn van een dubbele maatstaf? De leden van Martijn voelen zich aangetrokken tot lichaamlijke intimiteit tussen mensen zonder dat hierbij sprake is van geweld, dwang of leeftijdsgrenzen, ze willen dit onderwerp bespreekbaar maken en er met elkaar over van gedachten kunnen wisselen. Dat kon, tot vandaag, want vandaag zijn de door Martijn veroorzaakte verstoringen van de openbare orde beeindigd. We kunnen weer veilig de straat op.

posted @ 4:08 AM | Feedback (0)

Wednesday, November 02, 2011 #

Verdachte koffer op station Amstel

Altijd heb ik me afgevraagd wat nu eigenlijk het verschil is tussen een zogenaamd 'verdacht koffertje' en een gewone koffer die ergens onbewaakt op bijvoorbeeld een station staat, maar in het geval van de koffer die op maandag 1 november 2011 op station Amstel werd gevonden was het verschil wel heel duidelijk: er stond namelijk 'BOM' op geschreven. Een nuchter, misschien enigszins naief persoon zou kunnen denken dat het hier om een grap gaat, maar voor de overheid is veiligheid een serieuze zaak, en dat leidde ertoe dat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie werd ingeschakeld. Gelukkig verliep dit allemaal razend snel zodat al twee en een half uur na de vondst kon worden vastgesteld dat er zich geen explosieven in het koffertje bevonden. Ondertussen was wel het hele station ontruimd en alle tram-metro-en-treinverkeer van en naar station Amstel stilgelegd, maar dit zijn natuurlijk slechts kleine ongemakjes vergeleken bij het risico dat er zich echt een bom in het koffer zou kunnen bevinden.

posted @ 4:59 PM | Feedback (0)

Friday, July 15, 2011 #

Verbod op onverdoofd slachten

Al verschillende keren ben ik door mensen uit mijn omgeving er triomphantelijk op geattendeerd dat het onverdoofd slachten verboden gaat worden. Gefeliciteerd werd ik nog net niet, maar het was me wel duidelijk dat men verwachtte dat ik er verheugd over zou zijn. Niet dus. Het verbod vind ik hypocriet. Hoewel het verdoven van prooidieren in de natuur wel degelijk voorkomt is het toch niet bepaald de regel. En als het dan voorkomt is het om heel andere redenen. De vlieg die zojuist in een spinnenweb is vast komen te zitten wordt niet door moeder de gifspin verdoofd uit medelijden, maar enkel om hem rustig te krijgen. De pijn van de vlieg is het allerlaatste wat de spin zorgen baart, maar laten we terugkeren naar zoogdieren. Hoe gaat het in de natuur? Geen leeuw heeft ooit een zebra verdoofd alvorens hem te doden. En geen roedel wolven ooit een hert. Waarom zou een mens dat dan wel moeten? Zijn de messen van de halalslager wreder dan de tanden van de wolf, en de klauwen van de leeuw?
Wat me het meest tegenstaat, en hier kom ik dan bij de hypocrisie, is het feit dat de vinger wordt gelegd op een niet-Westers gebruik, terwijl de massavernietigingskampen van de bioindustrie op volle kracht draaien. Een klassiek geval dus van de splinter en de balk.

posted @ 2:37 AM | Feedback (0)

Wednesday, March 02, 2011 #

Provinciale Statenverkiezingen 2011

Provinciale Statenverkiezingen 2011
Hoewel vandaag de Provinciale Statenverkiezingen zijn, wist ik gisteren nog niet wat ik zou gaan stemmen. Het in 2008 ingevoerde rookverbod in de horeca werd, behalve door de VVD en de PVV, door alle partijen in de 2e kamer gesteund en die vielen dus allemaal af. Dat mag je kortzichtig vinden, maar met die betutteling ben ik nu wel helemaal klaar. Mijn andere breekpunt was de deelname aan de bezetting in Afghanistan, die wordt gesteund door de VVD, het CDA, Groenlinks, de Christenunie, D66 en de SGP. En daarmee valt de VVD dus ook af. Blijft alleen over de PVV. En je mag me behalve kortzichtig ook laf vinden, maar ik had er geen trek in om 4 jaar lang voor racist te worden uitgemaakt. Toch is het niet enkel lafheid dat me ervan weerhield om PVV te gaan stemmen, ook de kopvoddentax en de ontkenning van het klimaatprobleem stonden me tegen. En ook, in mindere mate, hun knokploegimago.
Gisteravond las ik in een emailtje van Marianne Thieme dat de PvdD (samen met de SGP) was uitgesloten van het verkiezingsdebat. Dat was de opsteker die ik nodig had. Nu had ik een goede reden om PvdD te gaan stemmen en ging met een gerust hart slapen. Vandaag was dat gevoel echter alweer verdwenen, en overheerste de ergernis over de steun aan het rookverbod in de horeca. Geen PvdD dus, maar wat dan wel? Alles is tien keer niks en voor het eerst nam ik me voor om blanco te gaan stemmen. Met die intentie ging ik op weg naar het stembureau. Ik zou dit demonstratief kunnen doen door het biljet ongeopend onmiddelijk in de bus te gooien, maar ik wilde toch eerst even kijken op de lijst en wandelde dus braaf een hokje binnen. Daar stonden behalve de partijen die in de 2e kamer vertegenwoordigd waren ook nog De Groenen, de Ouderenpartij NoordHolland en 50Plus van Jan Nagel. De Groenen steunen het rookverbod in de horeca. Toedeloedoe! De Ouderenpartij ken ik niet. Onbekend maakt onbemind, en wie weet steunen ze de bezetting in Afghanistan wel? 50Plus deed dat gelukkig niet, met die vraag had ik ze nog speciaal gemailed. Helaas kreeg ik over het rookverbod in de horeca geen bevredigend antwoord, en gaf ze daarom maar het nadeel van de twijfel. Jan Nagel op 3. Hey, Rob van Dongen staat er ook op. Uit Amsterdam, ja dat moet 'm zijn. Daar heb ik wel eens tegen geschaakt, net als tegen Jan Nagel trouwens. En op de 18e plaats warempel Frans Smit uit Amsterdam. Ook uit Amsterdam. Daar heb ik twee keer tegen gespeeld. Op de 26e en een na laatste plaats exwereldkampioen dammen, en enthousiast schaker Ton Sijbrands, en op de laatste plaats tenslotte Hans Bohm, schaakmeester en bekende Nederlander. 50Plus is een schaakpartij. Het nadeel van de twijfel over het rookverbod in de horeca veranderde op slag in het voordeel van de twijfel. Maar op wie? Frans Smit dan maar. Volgens mij heb ik slechts 0 uit 2 tegen hem, maar ik vind hem wel sympathiek. En mijn andere stem ging naar Hans Bohm, want, ja, ik had een volmacht op zak, en mocht 2 keer aankruisen.

posted @ 6:29 PM | Feedback (0)

Monday, July 12, 2010 #

WK Voetbal 5

Het is half 3 's nachts en nog steeds wandelen supporters voor m'n raam voorbij. Vanaf het Museumplein. 180.000 mensen, kun je je dat voorstellen? Ik niet. Om de sfeer te proeven ben ik er voor de wedstrijd even een kijkje gaan nemen. Nog nooit had ik zo'n massa gezien. En alles knaloranje. De grootste TV-schermen van Europa zouden hier staan. 5 Stuks, maar ze stonden alle vijf te ver weg. Hier wilde ik geen 2 uur gaan staan, en ik ben dus maar weer op mijn fietsje geklommen. Jammer, want de sfeer was uniek.
Van mijn vertrek van het Museumplein kreeg ik geen spijt, want er viel, zoals inmiddels bekend, niet 1 doelpunt te vieren.
Had Spanje verdiend gewonnen? Ik vind van wel. Ze waren slimmer en professioneler dan wij. Robben had in de 82e minuut de wedstrijd kunnen beslissen door te gaan liggen toen Puyol hem eerst tackelde en vervolgens een arm om zijn middel sloeg. Het leidt geen twijfel dat de scheidrechter hem hiervoor op zijn minste een gele kaart zou hebben gegeven, en aangezien hij die al een had, zou hij het veld hebben kunnen verlaten. Maar Robben wilde voetballend winnen, en dus probeerde hij op de been te blijven. Tevergeefs, nu was de bal voor Casillas.
Op een soortgelijk moment later later in de wedstrijd bleek Iniesta slimmer te zijn. Heitinga, die al een gele kaart op zak had, legde even zijn hand op Iniesta's schouder waarop deze onmiddelijk als aan stervende zwaan neer ging. 2e Gele kaart voor Heitinga. Exit Heitinga. En ook exit Nederland, want zonder deze centrale verdediger kon Spanje met 11 tegen 10 eindelijk doen wat ze met 11 tegen 11 niet konden: een doelpuntje scoren. Stervende zwaan Iniesta wint van voetballende Robben.
Moet Nederland een elftal van stervende zwanen worden? Dat nooit, maar ten alle tijden op de been proberen te blijven hoeft nu ook weer niet. Voor mij is Arjen Robben een van de beste spelers ter wereld met een ongelooflijke passeerbeweging, maar hij zou nog beter zijn als ie op de actie van Puyol professioneel zou zijn gaan liggen. Dan zou ik op dit moment ergens in de stad zijn, in plaats van hier thuis achter mijn computer zitten te bloggen.

posted @ 3:23 AM | Feedback (1)

Saturday, July 10, 2010 #

WK Voetbal 4 en Bobbi Eden

De Nederlandse pornoactrice Bobbi Star heeft op 7 juli getwitterd dat ze al haar volgers een blowjob zou geven als Nederland op 11 juli de finale wint. En ze had er op dat moment 5.000. Wat moeten we hier nu weer van denken? Combinatie van spontaniteit en Oranjegekte? Of een goed getimede publiciteitsstunt? Hoe dan ook, het nieuws verspreidde zich uiteraard razendsnel, en op dit moment, slechts 3 dagen later, is het aantal volgers gestegen tot 103.000. Dat worden pijnlijke kaken. Even rekenen... Stel ze werkt er 5 per dag af, 5 dagen per week, en 50 weken per jaar. Dan zou ze pas in haar 88e levensjaar aan haar autobiografie kunnen beginnen. Natuurlijk verwacht niemand dan ook dat ze haar belofte na zal komen, en is iedereen vooral benieuwd hoe ze zich eruit zal draaien. Maandag 12 juli is dag waarop ze de details bekend zal maken. En nee, ik heb me nog niet aangemeld als volger van haar op Twitter, maar dat ga ik wel doen, want je weet 't maar nooit... HUP HOLLAND HUP!!!

posted @ 8:04 PM | Feedback (0)

Wednesday, June 30, 2010 #

WK Voetbal 3

Morgen eindelijk een dag zonder voetbal. 19 Dagen aan een stuk door kijken is niet gering. Zeker niet met die hitte. De spelers hebben dan misschien rustdagen, maar de kijkers niet. Gelukkig heb ik vakantie. Gedurende de eerste 2 ronden had je 3 wedstrijden per dag. Om 16.00, om 18.00 en om 20.30. Zo kon ik niet weg. Nu slechts om 16.00 en om 20.30. Dat is fijn. Zo kan ik tussen pakweg half 7 en 8 uur even heerlijk in het park liggen.
Morgen dus geen voetbal. Hoe zal dat zijn? Verschillende keren ben ik na afloop van een toernooi getroffen door onthoudingsverschijnselen. Het bekende zwarte gat. Wat dat betreft betreft zijn de voetballoze dagen in de eindfase van het toernooi wel gunstig. Zo heb je de gelegenheid om vast wat te ontwennen.
Vandaag stelde Winston Bogarde voor dat naar aanleiding van een arbitrale blunder een heel team van het veld zou kunnen lopen. Zou hij mijn blog van gisteren gelezen hebben?

posted @ 3:32 AM | Feedback (0)

Tuesday, June 29, 2010 #

WK Voetbal 2

Na de arbitraire debacles in de matches Duitsland - Engeland, Argentinie - Mexico, en Nederland - Slowakije is de discussie over het toestaan gebruik van videobeelden door de arbiters weer helemaal opgelaaid. Het meest pijnlijk was de afgekeurde goal van Lampard. Duidelijk was te zien hoe de bal over de doellijn ging. De scheidsrechter en grensrechters hadden het echter even gemist. Kan gebeuren; gelukkig zijn de velden omringd door camera's. Zou je denken. Mis poes. Terwijl de beelden nog dezelfde minuut worden bekeken van Zuid Africa tot Canada, en van Spanje tot Japan, mag de arme scheidsrechter ze niet zien. En de zogenaamde vierde official evenmin. Voor de rest iedereen. Tijdens Mexico - Argentinie werd het buitenspeldoelpunt van Argentinie zelfs per ongeluk op het megascherm in het stadion vertoond. Dit was zeker niet de bedoeling, maar nu kon niemand er meer omheen: Teves stond buitenspel. Uiteraard kwamen de Mexicaanse spelers bij de scheidsrechter hun gelijk halen, maar deze was nog steeds onvermurwbaar. Op zo'n moment zou het team eigenlijk moeten weigeren om verder te spelen en hiermee de FIFA iets geven om over na te denken.
En vandaag dan Nederland - Slowakije. Vittek maakt een schwalbe en bezorgt hiermee niet alleen zijn team een penalty, maar tevens Stekelenburg een gele kaart. Gelukkig voor Nederland was dit echter niet fataal.
En nu schreeuwt dan iedereen, net als ik, om de invoering van het gebruik van videobeelden door de arbiters. Natuurlijk zullen er altijd randgevallen blijven bestaan, maar zulke groteske blunders als bij de bovengenoemde wedstijden zullen dan vermeden kunnen worden.
Dit roept de vraag op waarom de FIFA het toch steeds maar weer tegenhoudt. De coaches willen het, de spelers willen het, en de kijkers willen het. Wie wilt het nu eigenlijk niet? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet ik misschien een andere vraag stellen: welke mensen hebben er baat bij om de camera buiten de deur te houden? Dan kom ik toch in de eerste plaats bij de goksyndicaten, die hebben er in ieder geval duidelijk belang bij om wedstrijden te kunnen beinvloeden.

posted @ 5:25 AM | Feedback (0)

Tuesday, June 22, 2010 #

WK Voetbal 1

Een van de interessantste aspecten van een groep is het onderzoeken wat voor opmerkelijke scenario's er mogelijk zijn. Zo is in groep B Argentinie met 6 punten nog niet zeker van kwalificatie. Uiteraard is dit onwaarschijnlijk. Winst van Argentinie op Griekenland en Nigeria op Zuid Korea zou echter bepaald niet vergezocht zijn, maar daarmee zouden wel 3 clubs op 3 punten komen, waarvan een zich dus kwalificeert.
In schril contrast staat hiermee het volgende scenario in groep G. Bij winst van Zwitserland op Honduras, en van Spanje op Chili, toch ook bepaald niet vergezocht, eindigen maar liefst 3 landen op 6 punten, en uiteraard gaan er hiervan slechts 2 door.
Resumerend: de nummer 2 in groep B kan zich kwalificeren met 3 punten, maar de nummer 3 van groep H kan met 6 punten naast de boot grijpen.

posted @ 6:52 PM | Feedback (0)

Saturday, June 12, 2010 #

2e kamerverkiezingen deel 2

Een hoogtepunt van de verkiezingsuitslag ben ik vergeten te noemen: Rita Verdonk met haar Trots Op Nederland haalde precies 0 zetels. Ook hier geldt weer: opgerot staat netjes. Toch ben ik het op 1 punt roerend met haar eens, namelijk dat de media slechts aandacht hadden voor 8 partijen. Hiermee bedoelde ze PvdA, CDA, VVD, PVV, CU, D66, Groen Links en SP. Hoewel de D66 slechts 1 zetel meer had dan bijvoorbeeld de SGP of de PvdD was Pechtold toch bij ieder debat aanwezig en werden de lijsttrekkers van de SGP en de PvdD nooit uitgenodigd.

posted @ 5:56 AM | Feedback (0)

Friday, June 11, 2010 #

2e kamerverkiezingen deel 1

Gauw een reactie op de 2e kamerverkiezingen voordat straks het WK begint, want daarna komt 't er zeker niet meer van.
Hoogtepunt is voor mij de halvering van het CDA, van 41 naar 21 zetels. Opgerot staat netjes. En niet te vergeten de aftocht van Balkenende, ook al gebeurde dat op dezelfde hypocriete manier als waarop hij zijn 4 kabinetten 'leidde'. Op de avond van de verkiezingen kondigde hij aan zelfs niet in te 2e kamer te zullen gaan zitten. Talloze keren is hij hiernaar gevraagd in de aanloop van de verkiezingen, en even zo vaak heeft ie het antwoord ontweken:'We gaan voor goud!' Zou de 2e kamer te min voor hem zijn na 8 jaar ministerpresidentschap? Het waren toch 2e kamerverkiezingen en geen presidentsverkiezingen, of wel soms, meneer Balkenende? Doortrekken die hap!
Ook Wilders toonde uit wat voor hout hij gesneden is. De ochtend na de verkiezingen al gooide hij zijn enige breekpunt, de verhoging van de AOW-leeftijd, overboord. Mag ik even overgeven?
Ook ik had deze keer een breekpunt, namelijk het rookverbod in de horeca. Even de cijfers erbij pakken. Van de 10 partijen in de 2e kamer steunen er 8 het rookverbod in de horeca, namelijk de PvdA, het CDA, de SP, Groen Links, D66, de Christen Unie, de SGP en de PvdD. Samen waren ze goed voor 119 zetels, en dat zijn er nu 95. De twee partijen die het rookverbod niet steunen, de VVD en de PVV, hadden samen 31 zetels. Na gisteren zijn dat er maar liefst 55. De 2 grote winnaars zijn de 2 partijen die tegen het rookverbod in de horeca zijn. Toeval? Veel mensen zijn de brutale overheidsbemoeienis spuugzat. We snappen heus wel dat je voor de economische crisis niet een bepaalde partij, of partijen verantwoordelijk kan stellen, maar voor het rookverbod in de horeca kan dit beslist wel. En deze zijn hierop keihard afgerekend en dat is voor mij ook een hoogtepunt. Wel met de betutteling!
De coalitieonderhandelingen moeten nog beginnen, maar getalsmatig lijkt een coalitie voor de hand te liggen van het CDA, de PVV en de VVD, samen goed voor 76 zetels. Erg robuust is zo'n coalitie niet. Er hoeft maar 1 dissident tussen te zitten en de meerderheid is weg. Misschien voor de zekerheid een of andere enge Christelijke partij erbij halen? Dan maken we die minister voor jeugd en gezin, kan ie tenminste geen kwaad doen.
Zoals gezegd begint vanmiddag het WK voetbal in Zuid Africa. Dan lult niemand meer over de coalitievorming. En als maandag het Nederlands elftal wint van Denemarken zullen de SP-ers hand in hand met de VVD-ers staan te springen, want sport verbroedert.

posted @ 6:29 AM | Feedback (0)

Sunday, May 30, 2010 #

De spin in de douche

Vandaag zat in mijn douche opeens een spin. Een trilspin of kelderspin. Je kent ze wel, met een klein lichaam en heel lange dunne poten. Hij had onder in een hoekje een web gemaakt. Gisteren zat ie er nog niet. Wat nu? Een douchebeurt zou ie niet overleven. Beter maar eruit zetten. Ik pakte hem snel aan een poot vast, en terwijl ik keek even of ik 'm echt vast had was ie al weer weg. Zijn poot zat nog tussen mijn duim en wijsvinger geklemd. Was ik te ruw geweest? Het was toch niet de eerste keer dat ik op deze manier een spin had verwijderd? Het beest keerde terug naar zijn web alsof er niets aan de hand was. Alsof ie zeggen wilde: 'Who cares?' Ik telde zijn poten. 1,2,3,4. Drie aan zijn linkerkant en 1 aan zijn rechter. Eentje in mijn hand, en....? Waar was die andere? Mijn trouwe lezer kan ik alvast verklappen dat dit raadsel nooit opgehelderd zal worden. Terwijl ik me afvroeg hoeveel pijn de spin zou hebben viel hij opeens van de muur. Voor de tweede keer nam ik me voor om hem naar buiten te gooien. Weer pakte ik hem vast en weer had ik alleen nog maar een poot in mijn handen. Uitgeteld lag het arme dier op de natte vloer. Ik besefte me dat me nu nog slechts 1 handeling restte, en die terwijl ik die gedecideerd uitvoerde, hoorde ik hem kraken. Een draai aan de kraan deed de rest.

Epiloog:

Op internet ondekte ik al snel dat spinnen, net als hagadissen, inderdaad een poot kunnen loslaten als ze vastgepakt worden. Weer wat geleerd, maar beesie dood.

posted @ 12:42 AM | Feedback (0)

Friday, May 07, 2010 #

Dodenherdenking op de Dam


Wilhelmus van Nassouwe ben ik van Duitsen bloed
Den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje ben ik, vrij onverveerd
Den Koning van Hispanje heb ik altijd geƫerd.

Zo klonk het op 4 mei op de dam tijdens de Dodenherdenking. Hoe onverveerd het publiek was bleek toen een man een kreet slaakte. Het betrof een 39-jarige zwerver die daarvoor al enkele minuten in zichzelf praatte. Je zou denken dat zo iemand genegeerd zou worden, of hooguit zou worden afgevoerd wegens ordeverstoring, maar het liep net even iets anders. Mensen om hem heen werden bang en dat veroorzaakte een kettingreactie. Het publiek sloeg massaal op de vlucht voor ... ja, waarvoor eigenlijk? Maar er komt nog meer. Een van de onverveerde wegrenners liet in zijn haast een koffer vallen, en jawel. Bom!! Bom!! Het zal je niet verbazen dat de haast om zich uit de voeten te maken hierdoor nog vergroot werd. Ook onze geliefde vorstin, onze onverveerde kroonprins en onze daadkrachtige premier werden afgevoerd.
Toen enkele minuten later duidelijk werd hoe groot het gevaar daadwerkelijk geweest was kon iedereen uiteraard terugkeren om de ceremonie vrij onverveerd voort te zetten. Het aantal gewonden was inmiddels opgekopen tot 63 en deze werden behandeld op de eerste-hulp-posten van meerdere ziekenhuizen verspeidt over de stad. Het betrof relatief veel botbreuken.
De man die had geschreeuwd zit op dit moment, 2 dagen later, nog steeds vast. Als ie een wapen bij zich zou hebben gehad zou ie ongetwijfeld als terrorist gebrandmerkt worden en de rest van zijn leven in een cel hebben moeten doorbrengen, maar hij had nog geen aardappelschilmesje bij zich. Evenmin heeft ie iemand geslagen of zelfs maar bedreigd. Ik ben dan ook benieuwd hoe lang ze hem nog vast houden, en tevens naar de reden die hiervoor opgegeven gaat worden.
Dit incident roept de vraag op wie hier werkelijk verantwoordelijk was. De man die de kreet sloeg, of de door de overheid en de media al jarenlang gevoerde bangmakerijcampagne voor een terroristische aanslag?


'Een Prinse van Oranje ben ik, vrij onverveerd'

posted @ 2:13 AM | Feedback (0)

Sunday, December 13, 2009 #

Richard Dawkins op bezoek bij Elisis Livingstone

Ik blijf Richard Dawkins volgen in zijn strijd tegen geloof en dogmatiek. Toen ik aan de God Delusion begon nam ik me voor om hierna nooit meer een boek te lezen over goden. En dan maakt het me ook niet uit welk standpunt de auteur ten opzichte van goden inneemt. Ik kan net zo goed een boek over kabouters lezen. Toch blijft zijn gedrevenheid me fascineren en ik heb sindsdien toch alweer enkele documentaire's van hem gezien. Hij reist de hele wereld rond om met de meest uiteenlopende kwakzalvers een gesprek te voeren, meestal zonder succes. Hij stelt zich heel rationeel op, en kan maar moeilijk grip krijgen op de kwakzalver en diens argumenten. Hoe mooi hij zijn ideeen ook kan verwoorden in zijn boeken, in een debat met een gehaaide kwakzalver redt ie het niet. Hij is vriendelijk als ie hard moet zijn en andersom. Een zo'n gehaaide kwakzalver is Elisis Livingstone. Ze is een professionele gebedsgenezer in haar Shambala Retreat in Glastonbury. Met een mengeling van meditatie, spirituele healing en het afspelen van chants behandelt ze haar patienten voor 140 Engelse ponden per dag. Ontspannen zit Richard bij haar op de bank, al neem ik aan dat ie zich wat ongemakkelijk moet voelen in zo'n esoterische omgeving. Aan de muur naast hen hangt een wandkleed. Ze spreekt op de manier die zo typerend is voor kwakzalvers: rustig, zelfbewust, weloverwogen de woorden kiezend, goed articulerend en vooral heel zelfverzekerd.

Elisis Livingstone: 'DNA is very interesting right now. In the evolution of the human race. Every human being, exept a very small percentage, has a double helix in the cell.'

De manier waarop ze dit uitlegt aan evolutiebioloog Professor Dawkins laat er geen twijfel over bestaan dat zij de leraar is en hij de leerling. De woorden 'Except a very small percentage' doen de arme Richard echter verschieten.

Richard Dawkins: 'We don't all have???'

(Laat het niet waar zijn, alsjeblieft, laat het niet waar zijn. Zeg dat we allemaal een dubbele helix hebben...)

Elisis Livingstone: 'Oh, Everyone...'

(Hebben we nu allemaal een dubbele helix of niet...??)

Richard Dawkins: 'You said a very small percentage...'

Elisis Livingstone: 'Oh no, a very small percentage do not.'

Op dit moment zakt Richard door de bank. KRAK! BOEM!! Snel probeert hij zich te herstellen, hij plaatst zijn vingers op de rand en slaagt er met veel moeite in zijn hoofd uit het gat omhoog te tillen. Volledig buiten adem kan hij nog net 1 woord uitbrengen.

Richard Dawkins: 'Really?'

Elisis heeft geen medelijden...

Elisis Livingstone: 'They have got more strands.

Langzaam zakt Richards hoofd weer weg in het gat van de bank, totdat alleen nog zijn vingers zichtbaar zijn. Onverstoorbaar gaat ze verder.

Elisis Livingstone: ' We used to have, in Atlantis, 12 strands and they're in the form of 4 triangles, facing in, in each cell. And we forgot who we were in the experiment after Atlantis, and everything changed. Reincarnation was introduced.

De vingers van Richard verliezen hun grip en verdwijnen in het gat.

K.O.

Exit Richard.

posted @ 3:10 PM | Feedback (0)

Saturday, December 12, 2009 #

De Mexicaanse griep?

Vrijdag, gisteren dus, had ik al bij het ontwaken om 12 uur 's middags keelpijn. Zou het dan eindelijk zo ver zijn? Al een half jaar loop ik rond te bazuinen dat het alweer zo lang geleden is dat ik eens lekker ziek geweest was. Geen griepje, geen verkoudheidje, niks. Het was hoog tijd. Toch maar naar mijn werk gegaan, voor een keelpijntje blijf je immers niet thuis, wel?. Het belijnen van de velden ging nog goed, maar het schaken 's avonds al een stuk minder. Nadat ik met met zwart nog wel met groot voordeel uit de opening kwam, gaf ik eerst een belangrijke pion weg, en omdat ik toch wilde winnen koos ik later in het eindspel ook nog voor een verkeerde afwikkeling zodat ik zelfs nog verloor. Onder luid applaus nam mijn tegenstander mijn felicitaties in ontvangst. Ondertussen was het me inmiddels duidelijk geworden dat ik ziek was. Ik voelde me verzwakt en was gedurende de partij mijn stem kwijtgeraakt. Uiteraard vertelde ik er mijn tegenstander niks over, en dat was niet alleen omdat ik mezelf toch amper verstaanbaar kon maken. Het laatste waar je op zit te wachten is het type opmerkingen van spelers als Bobby Fischer en Judith Polgar die zeggen dat ze nog nooit van een gezonde tegenstander gewonnen hebben, maar toen mijn tegenstander me later bij zijn vertrek 'Werk ze!' als afscheidgroet meegaf, kon ik het toch niet laten om hem te vertellen dat ik thuis zou blijven als ik me de volgende dag net zo zou voelen als vandaag. Zaterdag hoefde ik pas om 2 uur te beginnen maar ik was al wakker om 10 uur. Met koorts.
'Kom, ik kan best gaan!'
'Nee, ik kan niet gaan, ik heb koorts!'
'Ach, ik kan toch makkelijk werken, bovendien is het maar 4 uurtjes'. Daarna zou ik met het openbaar vervooer naar mijn moeder in St. Michielsgestel gaan om daar met mijn broers te gaan kaarten. Dat was al een maand van te voren geplanned. Nadat ik me nogmaals probeerde voor te stellen hoe het zou gaan als ik toch zou gaan werken meldde ik me toch maar ziek. De reacties waren gelukkig positief, ondanks dat het, gezien het programma, een heel drukke dag zou worden.
Dat was geregeld. Maar hoe zat het nu met dat kaarten bij mijn moeder? Een uur later belde ik ze op met de mededeling dat ik vandaag maar beter in bed kon blijven. Ze klonk wat teleurgesteld, maar begreep het uiteraard wel.
Nu had ik geen verplichtingen meer en heb de rest van de dag met keelpijn en rare koortsdromen in bed doorgebracht. Ondanks dat ik snakte naar een slok water kon ik het niet opbrengen om naar de keuken te gaan om mijn droge keel wat te verlichten. Marc belde nog en bood me zijn hulp aan, maar om hem nou te laten opdraven voor een glaasje water ging me ook wat te ver. Bovendien, als ik de buitendeur zou kunnen openmaken, zou ik dan niet ook een glaasje water uit de keuken kunnen halen? Dacht 't wel.
Het is nu 9 uur 's avonds en ik ben eindelijk opgestaan. Met een koppie zoethoutthee, want fris water is me veel te koud en hard. Zou ik de beruchte Mexicaanse griep hebben? Ik hoop het, dan heb ik dat tenminste alvast achter de rug. 'Volgens Internet' is ie niet te onderscheiden van een andere griep. Toch ervaar ik verschillen tussen griepen. Deze kenmerkt zich in negatieve zin door een flink zere droge keel, en in positieve zin doordat ie mijn neus geheel met rust laat. Geen loopneus, niet verstopt, helemaal niks. Dat is wel 'ns anders geweest. Zouden dit kenmerken zijn van de Mexicaanse griep? Zoals gezegd kan ik er geen uitsluitsel over vinden.
Het koppie zoethoutthee heeft me in ieder geval goed gedaan, ik voel me al een stuk beter.

posted @ 10:24 PM | Feedback (0)

Friday, October 02, 2009 #

Zes kinderen gedood bij vredesmissie.

Als blijkt dat er zich bij een bombardement kinderen onder de slachtoffers bevinden is het moeilijk om te beweren dat het allemaal terroristen waren. Toen ik vananvond op het journaal hoorde dat er bij een bombardement, uitgevoerd door de Nederlandse luchtmacht in Afghanistan, burgerslachtoffers waren gevallen, was dit dan ook precies wat ik vreesde. En inderdaad, 6 kinderen dood. Hup Holland hup. Wat nu?
Laten we deze gebeurtenis eens in een ander perspectief plaatsen. Stel dat hier in Nederland 9 mensen, waaronder 6 kinderen, gedood zouden zijn door een bom uit een Afghaans vliegtuig. En dat de Afghaanse luchtmacht nog diezelfde dag met de mededeling zou komen dat alles volgens de regels gegaan is. Het land zou te klein zijn, maar de Afghanen hebben het maar te pikken.
Voor de voorstanders van onze vredesmissie komt dit overigens op een slecht moment. Amper een dag eerder hadden 2 van de 3 coalitiepartijen zich uitgesproken tegen een verlenging van de missie. Zouden we dan eindelijk vertrekken daar? Laten we niet te vroeg juichen. Tot nog toe zijn de diverse missie's steeds verlengd. Ondanks het gebrek aan steun in Nederland. Als het puntje bij paaltje kwam werden de gewetensbezwaren steeds morrend opzij geschoven. En toen het draagvlak zo klein geworden was dat we wel weg moesten uit Irak, gingen we onmiddelijk verder in Afghanistan. Het hele circus verplaatste zich gewoon. Zelden heb ik me zo bedrogen gevoeld door de Nederlandse politiek. Toch zijn er lichtpuntjes. Obama is iets minder oorlogszuchtig dan Bush. En dan heb je natuurlijk nog de financiele crisis, want de oorlog in Afghanistan, pardon, de vredesmissie in Afghanistan is nu eenmaal duur, zodat de vraag zich opwerpt of we dat geld niet beter kunnen besteden. Toch zijn mijn verwachtingen laag. Ik denk dat de Nederlandse bezettingsmacht zich niet zal terugtrekken in 2010. Hooguit verplaatsen. Van Uruzgan naar een andere provincie in Afghanistan, of van Afghanistan naar een olierijk land, Iran bijvoorbeeld. Ja, ik gok erop dat de verplaatstruck herhaald wordt. De Nederlandse politiek, Maxime Verhagen voorop, is er schaamteloos genoeg voor.

posted @ 6:12 AM | Feedback (1)